Hallands godaste honung 2019

26 januari, 2020

Ett stort grattis till Ann-Sophie Danred, Laholm, som blev klar vinnare av Hallands godaste honung 2019 som avgjordes i samband med julmarknaden på Lilla Böslid den 16 november. Juryn, bestående av Eva Hessel, matkonsulent, Per Carlsson, dubbel världsmästare i grötkokning och Claus Tingström, Danska Gastronomiska Akademin, bedömde de 11 burkar som lämnats in. Det var första gången sedan tävlingen startades, som distriktets samtliga föreningar lämnat ett bidrag. Men det var andra gången som en biodlare från Södra Hallands bf vann!

 

Nedan visas juryns omdömen om samtliga inlämnade burkar.

Hallands godaste honung på Lilla Böslid lördagen 16 nov 2019
1 pris
Ann-Sofie Danred, Laholm, Södra Hallands BF
Juryns kommentarer: En gyllengul honung med klassisk, blommig doft. Konsistensen var trögflytande, seg och slät. I munnen kändes den len och slät, smältande med mångfacetterad, god smak som påminde om karamell.
Medellång eftersmak. En mycket god honung med fin helhet!

2 pris (delat)
Sven Palm. Fjärås, Kungsbackaortens BF
Juryns Kommentarer: En guldfärgad, ljus honung med svag, fin doft och lite seg mot fast konsistens. I munnen kändes den len och slät med en fyllig smak av blandade blommor, en äkta honungssmak som låg länge i munnen. Sammanfattningsvis en mycket god, harmonisk blandning av smak och doft!

2 pris
Anders Johansson och Gun Zyra, Stens Kulle,Sennan, Oskarströms BF
Juryns kommentarer: En gyllenbrun, messmörsliknande honung med lite rökig, svag doft. Konsistensen i burken var seg mot fast. I munnen kändes den aningen sträv med en intressant smak som påminde om sirap, kryddpeppar och rökt korv. En robust eftersmak av kola, godis.
Sammanfattningsvis en härlig honung med fin sötma och intressant smak!

Följande får ett hedersomnämnande eftersom deras goda honung kvalificerat sig till tävlingen. Juryn hade ett svårt jobb i år eftersom alla tävlingsbidragen var av mycket hög kvalitet och med likartad smak.

Annika och Stefan Johansson, Lilla Sannå Gård, Särö BF
Juryns kommentarer: En guldfärgad honung med svag, blommig, drömsk doft och en seg nästan fast konsistens. I munnen kändes den fast, lite klistrig, smältande med lätt, fin, medellång eftersmak. Sammanfattningsvis en god honung med fin smak!

Gunilla Lindsköld, Stensered, Drängsered, Mellersta Nissadalens BF
Juryns kommentarer: En gyllene honung med dragning år grönt. Doften var svag, lite syrlig och konsistensen var salvig, elegant och fin. I munnen kändes den len och fyllig och smaken påminde lite om humle. Den hade stark, lång, lite pepprig eftersmak. En god honung som stack ut bland bidragen!

Josefin Ericsson, Bergsgatan 12, Halmstad, Harplinge BF
Juryns kommentarer: En ljusgul honung med stor förförisk doft av blommor. Konsistensen var salvig, lite seg och i munnen kändes den något klistrig med en kraftig smak av blommor, öl, raps. Eftersmaken var lång och fin. En perfekt honung!

Jan –Ove och Ulrika Sjöberg, Täljstensgatan 7, Varberg. Varbergskretsens BF
Juryns kommentarer: En guldig honung med behaglig doft, smältande konsistens och en god smak av stark gräddkola och ljung i munnen. En klassisk honung med lång och fin eftersmak!

Rose-Marie Johansson, Tvååker, Himle BF
Juryns kommentarer: En gyllene honung med svag, fin doft med ton av maskros. Konsistensen var seg, kort, nästan fast och i munnen kändes den slät och mjuk med smak av maskros och gräddkola. Eftersmaken var medellång till lång. En härlig honung!

Stig Johansson, Normanstorp, Ullareds BF
Juryns kommentarer: En ljusgul, pärlemorskimrande honung med medelstark doft. Konsistensen var lite kort mot fast och i munnen kändes den mjuk, fin och smältande med smak av gräddkola. En perfekt honung med lång eftersmak!

Jörgen Persson, Boalt, Södra Västbo BF
Juryns kommentarer: En mörk, bärnstensfärgad honung med svag, något rökig doft. Konsistensen var seg, fast, lite grynig och i munnen kändes den lite seg och klistrig med en fyllig, söt smak. Kort till medellång eftersmak. En intressant honung!

Tomas och Kristina Johansson, Töringe, Falkenberg-Ätradalens BF
Får ett hedersomnämnande för att er honung vunnit uttagningen till tävlingen Hallands Godaste Honung 2019 på Lilla Böslid vid honungsbedömningen i Falkenberg-Ätradalens Biodlarförening.

Ett stort grattis till samtliga deltagare och lycka till med biodlingen i fortsättningen från Distriktsstyrelsen i Halland!